T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / TUZLA - Tuzla Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Danışmanlık ve Eğitim Tedbiri Uygulamaları

DANIŞMANLIK TEDBİRİ

1.    Danışmanlık tedbirini uygulamakla görevli kişi veya kuruluşlar, mahkeme ya da hakim tarafından kendilerine verilen kararın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren derhal başlamakla yükümlüdürler.

2.    Karar kendilerine tebliğ edildikten sonra çocuk ve aile hakkında bilgiler toparlanarak incelenir ve belirtilen iletişim bilgileri aracılığıyla kendilerine süreç hakkında bilgi vermek için ulaşıp tanışma gerçekleştirilir. İrtibat telefon aracılığıyla sağlanamıyorsa ilgili adrese taahhütlü posta gönderilir. Veya kolluk kuvvetlerinden, mahalle muhtarından destek alınarak güvenlik-sağlık tehdidi yoksa ev ziyareti yapılabilir. Çocuğun ya da ailenin davete rağmen gelmemesi durumunda Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin 22. maddesi uyarınca kolluğa bildirilir. Kolluk çocuğun, tedbirin uygulanacağı kuruma teslimini sağlar.

3.    Yapılan ilk görüşmede çocuğa ve aileye mahkeme kararı ve yükümlülüklerin tanıtımı yapılır. Uymama veya devam etmeme durumlarında uygulanacak yaptırımlar hakkında bilgi verilir.

4.    Tedbiri uygulamakla görevli danışman, kararın yerine getirilmesinde hazırlanacak olan uygulama planına esas olmak üzere; sosyal inceleme raporundan (SİR) yararlanır.

5.    Danışmanlık tedbiri ile ilgili bir uygulama planı hazırlanır. Çocukla en az haftada bir kez, aile ile en az iki haftada bir kez gerçekleştirilecek görüşmeler planlanır. Uygulama sürecinin değerlendirilmesinde kullanılacak olan inceleme kriterleri hizmeti sunacak olan danışman tarafından belirlenerek, uygulama planında gösterilir.

6.    Danışmanlık tedbiri, haftalık ya da on beş günlük periyotlarla uygulanmalı ve en az sekiz seans yapılmalıdır.

7.  Bu süre sonunda görevli kişi tedbirin devamı ya da sonlandırılması yönünde karar vermelidir. Uygulama planı doğrultusunda üçer aylık periyotlarla sürecin değerlendirilmesi varsa tedbirin değiştirilmesi, sonlandırılması, devamına ilişkin öneriyi içeren rapor mahkemeye bağlı olunan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla 'Gizli Evrak' olarak ulaştırılır.

 

İlgili Mevzuat ve Yönetmelikler:

·         5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu.

·         Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik.

·         Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmelik.

·         Danışmanlık Tedbiri Kararlarının Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ.

 

EĞİTİM TEDBİRİ

Eğitim tedbiri, çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; bu şekilde eğitim alması mümkün olmayan çocukların evde eğitim almalarına, özel eğitim almaları gereken çocukların eğitsel ihtiyaçları doğrultusunda ilgili eğitim kurumuna devamına, kendilerine, ailelerine, öğretmenlerine ve okul personeline; uzman personel, araç gereç sağlanmasına yönelik tedbirler ile çocuğun iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamu ya da özel sektöre ait işyerlerine yerleştirilmesine yönelik tedbirlerdir.

 

1.       Eğitim Tedbiri ve Danışmanlık Tedbiri için ayrı ayrı uygulama planları kullanılır.

2.       Eğitim Tedbir kararları okul yönetimince, Danışmanlık Tedbiri kararları okul rehber öğrt/psikolojik danışmanı tarafından uygulanmaktadır.

 

DANIŞMALIK TEDBİRİ UYGULAYICI EL KİTABI İÇİN tıklayınız

Danışmanlık Tedbiri Uygulama Planı indirmek için tıklayınız

Danışmalık Tedbiri Sonuç Değerlendirme Raporu için tıklayınız 

Eğitim Tedbiri Planı indirmek için tıklayınız 

Eğitim Tedbiri Sonuç Değerlendirme Raporu için tıklayınız

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.12.2020 - Güncelleme: 21.12.2020 15:09 - Görüntülenme: 1133
  Beğen | 2  kişi beğendi